ZANIMA VAS KOLIKO KOŠTA ŽIVOT U NJEMAČKOJ? Ovaj čovjek je sve izračunao, PRIJE NEGO ODETE OVO POGLEDAJTE

Danas mnogi u potrazi za boljim životom odlaze u zemlje Zapadne Evrope, naročito Njemačku. No, svi oni koji žele otići žele i da znaju da li se isplati otići tamo, i koliki su troškovi života.

Mladić po imenu Ivan Lovrić iz Allensbacha  podijelio je na YouTube-u video u kojem je detaljno izložio vlastite troškove života u Njemačkoj,te naveo okvirno koliko bi mogli biti visoki troškovi  života u Njemačkoj za bilo koga tko živi tamo ili se želi preseliti.

On je naveo kako plaća 715 eura za svoj stan koji ima dvije spavaće sobe i dnevni boravak, a u tu cijenu su uključeni voda i grijanje. Inače, cijene stanova u Njemačkoj kreću se od 450 eura do 1500 eura ili više, ovisno o lokaciji i veličini stana. Pored stanarine, Ivan plaća za smeće 14 eura tj.169 eura godišnje, a cijena odvoza smeća zavisi od članova porodice, te imate li bio smeće ili ne.

Račun za struju za Ivanovu porodicu mjesečno iznosi  56 eura. Inače, cijene struje se kreću od 20 do 100 eura, ovisno o tome imate li stare ili nove aparate koji troše manje struje itd.

Za internet i televiziju Ivanova porodica plaća 15 eura mjesečno, pa sve do 50 ili više eura, ovisno o paketu, dok za mobilni telefon plaćaju 50 eura. Osobno osiguranje, za njega, njegov suprugu i djecu, plaća 65 eura te su s tim osigurani na 100.000 eura. U nastavku možete pogledati njegov video u kojem je on sve detaljno obrazložio, te poslušati njegove savjete ukoliko namjeravate otići:

Image result for njemacka ambasada sarajevo

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *